Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ποιές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού

http://www.sfgonk.gr/karkinos_mastou.html
Δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμα οι παράγοντες που προκαλούν μεταλλάξεις στα κύτταρα, ώστε να αναπτυχθεί καρκίνος στο μαστό. Παρόλα αυτά έχουν βρεθεί μια σειρά από παράγοντες κινδύνου που φαίνεται ότι σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου. Πρέπει να τονιστεί ότι οι παράγοντες κινδύνου αποτελούν στοιχεία που υποδηλώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από μία συγκεκριμένη νόσο και όχι βεβαιότητα γι’ αυτό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να συγκεντρώνει αρκετούς τέτοιους παράγοντες και να μην νοσήσει ποτέ και αντίθετα κάποιος άλλος χωρίς να έχει ούτε έναν παράγοντα να νοσήσει.

Γι’ αυτό λοιπόν αν μια γυναίκα έχει ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω παράγοντες, δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα πάθει καρκίνο του μαστού, αλλά σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη πιθανότητα σε σύγκριση με άλλες γυναίκες που δεν έχουν ένα τέτοιο παράγοντα.

Ο συχνότερος επιβαρυντικός παράγοντας που παρατηρείται σε γυναίκες με καρκίνο μαστού είναι η αύξηση της ηλικίας, η οποία συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνο του μαστού. Οι επιδημιολογικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως έδειξαν ότι τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού, εκδηλώνονται σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η συχνότητα της ασθένειας αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε γυναίκες άνω των 60 ετών. Ο καρκίνος μαστού είναι πολύ σπάνιος σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας και κυρίως κάτω των 35 ετών. Επίσης οι λευκές γυναίκες παρουσιάζουν συχνότερα καρκίνο του μαστού παρά οι γυναίκες Ασιατικής ή Αφρικανικής προέλευσης.

Εκτός από τους παράγοντες της ηλικίας και της φυλετικής προέλευσης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που όταν υπάρχουν σε μια γυναίκα δείχνουν ότι έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο μαστού.

Οικογενειακό ιστορικό
Εάν η μητέρα, η αδελφή ή η κόρη μιας γυναίκας, έχει νοσήσει από καρκίνο μαστού, τότε η ίδια έχει αυξημένο κίνδυνο για παρουσιάσει την ασθένεια κατά την διάρκεια της ζωής της. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος εάν οι συγγενείς αυτοί νόσησαν σε νεαρή ηλικία ή νοσήσαν περισσότεροι από έναν συγγενείς.

Ηλικία εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης - Τεκνοποιϊα - Ορμόνες - Οιστρογόνα
Η έναρξη της εμμήνου ρύσεως σε μικρή ηλικία και η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Δηλαδή όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια γυναίκα υποβάλλεται στην επιρροή των γυναικείων ορμονών -των οιστρογόνων- τόσο περισσότερο αυξάνεται και η πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού. Τα οιστρογόνα αυτά είναι πιθανόν να δοθούν ως φαρμακευτική αγωγή, ή ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

Άτεκνες ή γυναίκες με πρώτη εγκυμοσύνη μετά τα 35 έτη παρουσιάζουν σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού σε σχέση με αυτές που γέννησαν πριν τα 35 έτη.


Προηγούμενος καρκίνος μαστού ή μήτρας ή ωοθηκών

Γυναίκες που στο παρελθόν έχουν εμφανίσει καρκίνο μαστού και έχουν υποβληθεί επιτυχώς σε θεραπεία γι΄αυτό, εμφανίζουν πιθανότητα περίπου 1% ετησίως να αναπτύξουν όγκο στον ίδιο ή τον άλλο μαστό. Προηγούμενος καρκίνος μήτρας και ωοθηκών επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού.

Αλλαγές του μαστού
Γυναίκες οι οποίες έχουν διαγνωστεί με ιστολογικές αλλαγές του μαστού, έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Γονίδια του καρκίνου του μαστού
Σε οικογένειες που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, μπορούν να γίνουν γενετικά τεστ, ώστε να ερευνηθεί εάν υπάρχουν στη συγκεκριμένη οικογένεια, παθολογικά γονίδια που προδιαθέτουν για καρκίνο του μαστού. Τα γονίδια αυτά είναι τα γονίδια BRCA1 και BRCA2. Οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και έχουν το παθολογικό γονίδιο BRCA1, διατρέχουν 85% υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης οι γυναίκες αυτές έχουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο της ωοθήκης. Οι γυναίκες που έχουν το παθολογικό γονίδιο BRCA2, έχουν λιγότερο κίνδυνο για την πάθηση. Ο οικογενής ή κληρονομικός καρκίνος του μαστού υπολογίζεται στον δυτικό κόσμο ότι συνιστά το 5% έως 10% του συνόλου των καρκίνων του μαστού που εμφανίζονται στον γυναικείο πληθυσμό, ενώ στο 95% δεν υπάρχει οικογενής ή κληρονομική επιβάρυνση. Οικογενής ή κληρονομική επιβάρυνση υπάρχει όταν τρία (3) τουλάχιστον περιστατικά καρκίνου του μαστού έχουν εμφανιστεί στα μέλη 2 ή 3 γενεών μιας οικογένειας (εξ αίματος συγγενείς) και η αύξηση της πιθανότητας, σε σχέση με τον λοιπό πλυθησμό, να εμφανιστεί καρκίνος του μαστού σε μια γυναίκα της οικογένειας υπολογίζεται από τον αριθμό των μελών της οικογένειας που έχουν ήδη νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Στο 60% των περιπτώσεων οικογενούς ή κληρονομικού καρκίνου του μαστού δεν βρίσκονται συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες που να μπορούν να ενοχοποιηθούν, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ογκογονιδίων έχει συσχετισθεί με την καρκινογένεση στο υπόλοιπο 40%, δηλαδή στο 2% ως 4% του συνόλου των αρρώστων που έχουν καρκίνο του μαστού.

Πυκνότητα του μαστού
Οι μαστοί που έχουν μεγάλο ποσοστό λοβών και πόρων εμφανίζονται πυκνότεροι στη μαστογραφία. Ο καρκίνος του μαστού σχεδόν πάντοτε αναπτύσσεται στα λοβίδια ή στους πόρους του μαστού και όχι στο λιπώδη ιστό του αδένα. Για τους λόγους αυτούς, οι μαστοί που είναι πλούσιοι σε λοβούς, έχουν περισσότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καρκίνο. Επίσης σε αυτούς τους μαστούς οι παθολογικές περιοχές είναι δυσδιάκριτες, άρα δύσκολα ανιχνεύσιμες από τους γιατρούς.

Προηγηθείσα Ακτινοθεραπεία
Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία πριν από την ηλικία των 30 ετών, ιδιαίτερα αυτές που υποβλήθηκαν σε ραδιοθεραπεία λόγω λεμφώματος τύπου Hodgkin's, έχουν πιο ψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ο κίνδυνος μεγαλώνει εάν η ηλικία της γυναίκας κατά τη ραδιοθεραπεία ήταν μικρότερη.

Αλκοόλ
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά σημαντική ποσότητα αλκοόλ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο μαστού.


  Συμπτώματα – Πρέπει να ανησυχώ;
Ο καρκίνος του μαστού δεν εμφανίζεται με πόνο. Αν μια γυναίκα αισθανθεί κάποια από τις παρακάτω αλλαγές στο στήθος της θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια:
   1. Ψηλαφητό ογκίδιο
   2. Αλλαγή στο σχήμα των μαστών
   3. Αλλαγή στην υφή των μαστών
   4. Αλλαγή στο δέρμα των μαστών
   5. Αλλαγή στη θηλή των μαστών
   6. Έκκριμα (να τρέχει μόνο του αυτόματα ή μετά από πίεση της θηλής)

Θυμηθείτε ότι δεν θα πρέπει να χάσετε χρόνο. Αν έχει αναπτυχθεί καρκίνος, όσο ποιό νωρίς τον εντοπίσετε τόσο πιό αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία.

Όμως κάθε ογκίδιο που μπορεί να ψηλαφηθεί στην περιοχή των μαστών δεν είναι καρκίνος. Ενα ψηλαφητό ογκίδιο μπορεί να οφείλεται και σε καλοήθη μορφώματα όπως:
   1. Ινοαδένωμα
   2. Λίπωμα
   3. Κύστη
   4. Άλλα Αιμάτωμα

  Τι μπορώ να κάνω;
Προφανώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε ούτε το οικογενειακό μας ιστορικό, ούτε τη φυλή ή την ηλικία μας και το φύλο μας, ούτε τα γονίδιά μας. Όμως είναι δυνατό να ελλατωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μεταβάλλοντας κάποιες από τις συνήθειές μας, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής μας.

Από επιδημιολογικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα (πλούσια σε βιταμίνες), ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ώστε να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, και ο τακτικός έλεγχος με μαστογραφία είναι απλά καθημερινά βήματα που μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα, ώστε να προασπίσει και να βελτιώσει την υγείας της.
Αναφορικά με τη χρήση αντισυλληπτικών σκευασμάτων ή την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι σωστό να ενημερώνετε τον γιατρό σας, ώστε να συνυπολογιστούν άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για να οδηγηθείτε στην καλύτερη δυνατή απόφαση.

 Ανίχνευση καρκίνου του μαστού
Η πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει ουσιαστικά την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής. H άποψη ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία βρίσκει στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού την πιστότερη επιβεβαίωση και την πιο αποτελεσματική εφαρμογή. Ο καρκίνος μαστού είναι η περίπτωση του καρκίνου με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης εάν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω της αυτοεξέτασης, της μαστογραφίας και της κλινικής εξέτασης. Το σταθερά αυξανόμενο ποσοστό πρώιμου καρκίνου έχει επιτρέψει σήμερα την κλινική εφαρμογή συντηρητικότερων χειρουργικών επεμβάσεων (με τα ίδια οφέλη με την ολική μαστεκτομή), καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς αύξηση του κινδύνου υποτροπής ή θανάτου από την νόσο. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί πέραν του μαστού, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%.

  Αυτοεξέταση
Η αυτοεξέταση των μαστών απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 30 ετών, καθώς η συχνότητα της πάθησης σε μικρότερες ηλικίες σπάνια ξεπερνά το 1%.
Η αυτοεξέταση του μαστού θα πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα. Η κατάλληλη μέρα είναι μεταξύ 8ης και 10ης μέρας μετά την περίοδο, εφ’ όσον αυτή είναι κανονική, ακριβώς γιατί τότε το στήθος είναι ανενεργό από ορμόνες. Είναι ένας έλεγχος και δεν διαρκεί πάνω από 1 λεπτό. Αν μια γυναίκα εξετάζει συστηματικά τους μαστούς της μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιο μη φυσιολογικό σημάδι που τυχόν θα παρουσιαστεί.

Η αυτοεξέταση θα πρέπει να ξεκινάει με παρατήρηση των μαστών. Θα πρέπει να γίνεται παρατήρηση εάν υπάρχει κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:
   1. αλλαγή μεγέθους ή στο σχήμα των θηλών
   2. ροή υγρού ή αίματος από τις θηλές
   3. αλλαγή στην μορφή του δέρματος των μαστών (ρυτίδωση ή φλοιός πορτοκαλιού).

Κατά την αυτοεξέταση, οι μαστοί πρέπει να ελέγχονται ενώ στέκεστε μπροστά σε καθρέφτη με τα χέρια κατεβασμένα στα πλάγια του σώματος, πάνω από το κεφάλι και τέλος πιέζοντας τα στους γοφούς, ώστε να συσπαστούν οι θωρακικοί μύες. Μάζες ή ασυμμετρία των μαστών, ελαφρά εισολκή του δέρματος μπορεί να γίνει εμφανής με τους παραπάνω χειρισμούς.
Στη συνέχεια ανάσκελα, θα πρέπει να γίνεται προσεκτική ψηλάφηση των μαστών με τα δάκτυλα του αντίθετου χεριού. Σε κάθε ύποπτο εύρημα πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός για την αξιολόγηση της οποιασδήποτε πιθανής ανωμαλίας.

Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εξογκωμάτων, (80%) που οι γυναίκες μόνες τους εντοπίζουν στο στήθος τους είναι καλοήθεις όγκοι. Συνήθως αποδεικνύεται ότι πρόκειται για κύστεις με υγρό ή ινοαδενώματα γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία και αναστάτωση εάν μια γυναίκα ψηλαφίσει κάποιο εξόγκωμα στον μαστό της.

Επίσης μπορεί ο γιατρός σας να σας δείξει πώς να κάνετε την αυτοεξέταση και τι να προσέχετε. Παρόλα αυτά, αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για κάτι που εντοπίζετε στο στήθος σας, επισκεφθείτε άμεσα το γιατρό σας.

Μάθε το στήθος σου και εξοικειώσου με την εμφάνισή του. Μάθε πως είναι το στήθος σου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές γιατί αυτό θα σε βοηθήσει να ξέρεις πότε είναι φυσιολογικό ή όχι. Και επομένως θα μπορείς να εντοπίσεις πιο εύκολα μια παθολογική κατάσταση.

Για ποιον λόγο θα πρέπει να εξετάσω και την μασχάλη μου, όταν ψηλαφώ τον μαστό μου;
Ένα μεγάλο μέρος των ουσιών που μεταφέρονται στους μαστούς με το αίμα, απομακρύνεται μέσω μικρών αγγείων (λεμφαγγείων), που καταλήγουν στην μασχάλη. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιος όγκος στο μαστό θα πρέπει να εξετάσουμε αν μέσω των λεμφαγγείων έχουν βλαφθεί και οι λεμφαδένες της μασχάλης.

  Κλινική εξέταση
Σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές μία γυναί¬κα πρέπει να ξεκινήσει την κλινική εξέταση στην ηλικία των 20 ετών και να εξετάζεται κάθε 3 χρόνια μέχρι την ηλικία των 39 ετών και στη συνέχεια 1 φορά κάθε χρόνο. Από την ηλικία των 40 ετών η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται σε συνδιασμό με μαστογραφία. Περίπου 14% με 21% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται με κλινική εξέταση.

  Μαστογραφία
Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει τους καρκινικούς όγκους ακόμα και πριν να μπορεί κάποιος να τους εντοπίσει με την ψηλάφηση. Αυτό είναι και το μεγαλύτερό της πλεονέκτημα ως διαγνωστικής μεθόδου. Ο έγκαιρος εντοπισμός όγκων. Η μαστογραφία είναι μια ακτινογραφία, με πολύ χαμηλή δόση ακτινοβολίας, άρα είναι ουσιαστικά ανώδυνη και το πλεονέκτημα του να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος σίγουρα είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο του να λάβει κανείς μία μικρή δόση ακτινοβολίας. Όμως και η μαστογραφία δεν είναι αλάνθαστη, επομένως αν εντοπίσετε κάποιο εξόγκωμα στο στήθος σας παρόλο που η πρόσφατη μαστογραφία δεν εντόπισε τίποτα το ανησυχητικό, απευθυνθείτε και πάλι στο γιατρό σας.

Το πόσο συχνά μία γυναίκα πρέπει να κάνει μαστογραφία είναι κάτι που θα το καθορίσει ο γιατρός της, καθώς εκείνος γνωρίζει το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού που πιθανόν να υπάρχει ή άλλων μορφών καρκίνου, καθώς και το ατομικό ιστορικό της ασθενούς και θα την κατευθύνει κατάλληλα. Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να γίνεται μαστογραφία, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας. Θυμηθείτε ότι ο γιατρός σας είναι ο μόνος που μπορεί να σας πεί πόσο συχνά και πότε πρέπει να κάνετε προληπτικές εξετάσεις.
Ηλικία Συνίσταται
40-49 Μαστογραφία κάθε 1 ή 2 χρόνια, ανεξάρτητα από την κλινική εξέταση μαστών.
50-74
35 Πρώτη μαστογραφία σε γυναίκες με επιβαρυμένο ιστορικό.
Η κλασσική μαστογραφία, παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει, παραμένει μέχρι σήμερα, η καλύτερη μέθοδος για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει εξέταση, η οποία να ανιχνεύει όλους τους όγκους. Όπως και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι, έτσι και η μαστογραφία σε ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει έως και 10% αποτυγχάνει να ανιχνεύσει τους κακοήθης όγκους.

Στις αρχές της δεκαετίας των '80, όταν μόνον το 13% των Αμερικανίδων υποβάλλονταν συστηματικά σε μαστογραφία, το μέσο μέγεθος των ανιχνευόμενων όγκων ήταν 3 εκατοστά του μέτρου. Στα τέλη τηςδεκαετίας των '90, όταν υποβαλλόταν συστηματικά σε μαστογραφία το 60% των Αμερικανίδων, το μέσο μέγεθος των όγκων ήταν 1 εκατοστό του μέτρου, σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των ΗΠΑ.

  Γιατί θα πρέπει να κάνω μαστογραφία;
-  Οταν ο καρκίνος δεν έχει μεγαλώσει πολύ ή είναι σε πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μην είναι
    ψηλαφητός, αλλά μπορεί να διαπιστωθεί μόνο με την μαστογραφία.

-  Η μαστογραφία μπορεί να ανακαλύψει όγκους σε πολύ πρώιμα στάδια κατά τα οποία η
     θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική.

-  Οσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ογκιδίου τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα ίασης, καθώς
    και η πιθανότητα διατήρησης του μαστού. Γι΄ αυτό η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία.

-  Η εξέταση μειώνει τον κίνδυνο για τις γυναίκες να πεθάνουν από καρκίνο μαστών.

  Η πρόληψη είναι το καλύτερο δώρο !!!!
Η μαστεκτομή μπορεί να αποτελέσει μία τραυματική εμπειρία για κάθε γυναίκα που υπόκειται σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, κυρίως γιατί οι γυναίκες νιώθουν ότι το στήθος είναι το πιο θηλυκό τους χαρακτηριστικό. Οποιαδήποτε αλλαγή στην εικόνα του στήθους αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην αυτοπεποίθηση της γυναίκας, ανεξάρτητα από την ηλικία της, το μορφωτικό της επίπεδο ή την κοινωνική της τάξη. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται αρκετό χρόνο για να συμφιλιωθούν με την ιδέα της μαστεκτομής και ακόμη περισσότερο για να συνηθίσουν την εικόνα τους μετά την επέμβαση.
Γι΄αυτό το λόγο η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή όλων των γυναικών.
Η θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία και εξακολουθεί να μειώνεται συστηματικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ότι με την προσθήκη της μαστογραφίας στις εξετάσεις ρουτίνας, πολλοί καρκίνοι εντοπίζονται έγκαιρα κι άρα μπορούν να αντιμετωπισθούν με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Η έγκαιρη διάγνωση μέσω της μαστογραφίας δίνει στην ασθενή τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με λιγότερο «επεμβατικές» διαδικασίες και με ασύγκριτα καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ο καρκίνος του μαστού δεν μπορεί να αποφευχθεί. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με εξετάσεις ρουτίνας, όπως η μαστογραφία. Μην αμελείτε λοιπόν τις εξετάσεις ρουτίνας, μπορούν να σώσουν ζωές. Τις δικές μας ζωές!

Ο φόβος, η ντροπή και η αναβλητικότητα δεν πρέπει να έχουν καμμία θέση στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Πάρτε τώρα την ζωή σας χέρια σας. Πάρτε τώρα τηλέφωνο για ένα ραντεβού για ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ.